Comfortabel en verantwoord douchen

Douchen doe je niet alleen om jezelf schoon te maken maar het is natuurlijk ook heel ontspannend. Een warme douche na een koude winterwandeling of een verfrissende douche op een hete zomerdag is absoluut geen straf. Een douche biedt ontspanning voor lichaam en geest. Daarom is het een van de belangrijkste onderdelen van een badkamer. Toch is er ook vast een stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat een lange douche niet al te milieuvriendelijk is. En daar zit ook een kern van waarheid in.

Watergebruik tijdens het douchen

watergebruik in badkamerTijdens een douchebeurt gebruiken we zo’n beetje 50 liter water. Ter vergelijking gebruiken we voor het doorspoelen van het toilet 33 liter water per dag. De vaatwasser verbruikt zo’n 16 liter. Douchen kost dus inderdaad veel water. Nu zijn er verschillende manieren om het watergebruik terug te dringen. Korter douchen is natuurlijk de beste manier om zuinig aan te doen met water. Maar wil je extra genieten van een warme of verfrissende douche dan zul je de kraan niet zo snel dichtdraaien leert de ervaring. Nog 1 minuutje… Om toch comfortabel te douchen en tegelijkertijd ook wat verantwoordelijker met het milieu om te gaan is een waterbesparende douchekop een goed begin!

Bovendien bespaar je er ook nog eens gas mee, gas dat je gebruikt om het water op te warmen. Door minder water te gebruiken verklein je ook de kans dat condens op muren en plafond achterblijft. Want door overmatig veel condens blijft vocht achter in de badkamer. Dit kan vervelend zijn want schimmel vorming is vaak het gevolg. Op http://www.vochtbestrijdingnu.nl/vochtoverlast-in-de-badkamer/ wordt in detail besproken hoe je schimmel door een vochtprobleem in de badkamer voor eens en voor altijd kunt bestrijden.

Waterbesparende douchekoppen

waterbesparende douchekopWaterbesparende douchekoppen bestaan er in allerlei soorten en maten. Van een doorsnee douchekop tot aan de luxe regendouche, elke soort heeft ook een zuinige versie. En het grote pluspunt is dat je er qua comfort niet eens op achteruit gaat. Door de volgende vergelijking krijg je een idee hoeveel water je kunt besparen door zo’n speciale douchekop. Een doorsnee douchekop laat ongeveer 10 liter water per minuut door. Een luxe-variant, zoals bijvoorbeeld een regendouche, zit makkelijk op 15 liter water per minuut. Met een besparende versie bespaar je tientallen liters per douchebeurt. Een normale maar wel besparende douchekop laat nog maar 7,5 liter water per minuut door en een luxe besparende regendouche 10. Op deze site vind je voorbeelden van dit type douchekoppen

Ben jij van het type dat houdt van een ontspannende douche? En vind je het moeilijk om korter te douchen maar wil je toch water besparen? Dan is een waterbesparende douchekop wat voor jou! Denk niet gelijk dat het alleen de standaard douchekoppen zijn die een besparende versie hebben, nee ook de luxe varianten hebben genoeg zuinige versies. En douche hoeft het niet te zijn, want je bespaart juist gas en water. Dus ga voordat je je badkamer gaat samenstellen ook op zoek naar duurzame producten. Veel –verantwoord- doucheplezier!